loader
Foto

Galerie foto

Spectacolul lumii și Pădurea de uriași

’’Spectacolul lumii’’ rămâne în Vestul Sălbatic și ne poartă, în acest episod, într-unul din cele mai fascinante locuri de pe pământ: Parcul Național Yosemite, vineri, 7 august, de la ora 22:00.

 

’’Vom pătrunde acum în inima Sierrei Nevada, meleag fabulos, patria giganților vegetali numiți Sequoia, arbori cu vârste matusalemice. Ei nu se tem nici de foc nici de gerul zăpezilor. Sunt cei mai mândri copaci de pe Terra, și dacă omul nu îi doboară și nici stihiile, ei mor în picioare.” (Ioan Grigorescu, ’’Sequoia nu se teme de foc’’, vineri, 7 august, ora 22:00, la TVR 3).

(w882) spectacolu

Renumit pentru formidabilele sale peisaje montane, pentru ghețarii și cascadele sale, și mai ales pentru copacii săi uriași, Yosemite este unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din lume, bucurându-se de acest statut din 1890, deși primele zone protejate, inclusiv pădurile de sequoia, sunt instituite încă din 1864. Cu o suprafață de peste trei mii de kilometri pătrați, parcul s-a bucurat în 2019 de aproape patru milioane și jumătate de vizitatori.

(w882) spectacolu

Lanțul Muntos al Sierrei Nevada, înalt de 4300 m, e o adevărată ’’barieră de piatră”, și înainte de a îl străpunge cu calea ferată, americanii aveau nevoie de peste o sută de zile pentru a ajunge de pe Coasta de Est la San Francisco, ocolind pe mare Țara de Foc, pentru că o încercare de călătorie pe uscat prin Vestul Sălbatic se dovedea întotdeauna mai anevoioasă și mai primejdioasă.

(w882) spectacolu

Datorită statutului de zonă protejată, Mariposa Grove, situată în sudul extrem al parcului Național Yosemite, beneficiază de un neprețuit privilegiu: de aproape un veac și jumătate nici un sequoia din această arie nu a fost tăiat. Aici pot fi văzuți câteva sute de arbori sequoia  maturi, între care doi dintre cei mai mari din lume.

De dragul acestei specii excepționale, ’’Zgârie-norii vegetali ai Californiei”, Ioan Grigorescu a făcut, în călătoria sa americană, acest popas în natură. Cei mai în vârstă dintre ei au într-adevăr peste o sută de metri înălțime, și dăinuie de mai multe milenii.

Totul este excepțional în ce privește acest miracol al firii: în mod paradoxal, focul nu îl distruge, ci îi favorizează reproducția. Acești copaci uriași se înmulțesc greu: conurile se maturizează în 700 de zile, și rămân pe crengi până la douăzeci de ani. Din cauza incendiilor, conurile se desfac și eliberează semințe. Doar una dintr-un milion va deveni arbore adult.

Indienii au un mare respect pentru acest arbore: prin tradiție nu erau tăiați nici arborii morți, care se usucă, albesc, și rămân în picioare. Primii coloniști s-au dovedit mai puțin respectuoși, dar din fericire pentru supraviețuirea speciei lemnul de sequoia nu e destul de tare, și nu l-au putut folosi în construcții. În schimb, s-au amuzat să taie ’’tuneluri’’ în trunchiul copacilor.

(w882) spectacolu

Cel dintâi, și îndeajuns de larg pentru a trece o căruță, a fost tăiat în 1881, și chiar dacă în cele din urmă în 1961 copacul (în vârstă de 3200 de ani) a fost doborât de o furtună, efectul acestei mutilări a fost, în mod neașteptat, benefic. Tunelurile din copaci au făcut să se ducă vestea acestui loc și au determinat protejarea ariei pentru interesul său natural dar și turistic. E suficient să menționăm că în 1890 parcul a fost vizitat de zece mii de turiști, ceea ce pentru veacul al XIX-lea era foarte mult.

(w882) spectacolu

Cristina Oancea

***

Aici puteți accesa:

Misterul din Elche

Grecia - Meteora

Spectacolul lumii văzut din ... autocar

Despre valuri și moarte

Cu barca pe dealuri

ROMA

Dalta lui Apolodor

Dimineți de vară la Florența

Fabrica de vise

Goana după aur

Pădurea de uriași

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune direct

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3