loader
Foto

Galerie foto

„Spectacolul lumii” la San Francisco: Vedere de pe pod

În fiecare loc unde face popas, călăuza Spectacolului Lumii, Ioan Grigorescu, alege un punct de vedere aparte. Vineri, 28 august, la TVR 3, de la ora 22:00, am poposit la San Francisco.

 

Dacă la Madrid explorarea orașului pornea de la magnificele sale fântâni arteziene, la San Francisco el alege podurile - nu doar căi de acces, ci totodată încărcate cu valoare simbolică, și punct de start repetat pentru șirul gândurilor călătorului.

„Podurile m-au fascinat întotdeauna. Ele nu sunt doar prelungiri peste ape ale drumurilor de uscat, ci întruchipări ale speranțelor împlinite.” (Ioan Grigorescu)

(w882) spectacolu

Cinci benzi de acces pe sensul spre oraș, deasupra altor cinci benzi ale sensului opus, construite la nivelul inferior. Un gigant de oțel, la vremea construirii sale cel mai lung pod din lume, Bay Bridge constituie pentru călăuza noastră nu doar debutul călătoriei la San Francisco (pe care o vom vedea firește încheindu-se pe un alt pod... ) ci și al unei profunde meditații asupra podurilor în general, ca element de unire, de coeziune între oameni și comunități, între suflet și lume, între lume și Cer...

(w882) spectacolu

Podul pornit din Oakland trece printre zgârie-norii ridicați în a doua jumătate a secolului XX, emblemă a bogăției unui oraș care a crescut în vremea Goanei după Aur, în trei ani cât alții în... veacuri, populația sa mărindu-se de 50 de ori între 1848 și 1851, de la 500 la 25 ooo de locuitori. Alăturând imaginea-emblemă a vechiului tramvai tras pe cablu cu Trans-America Pyramid, Ioan Grigorescu reconstituie din detalii contrastante portretul unui oraș fericit înzestrat.

Frumusețea orașului văzut dinspre mare, întâlnirea cu pescărușii și cu prietenoșii lei de mare lenevind pe pontoane, nu-i îngăduie totuși autorului să uite că la San Francisco totul ar putea fi efemer.

„Cu soarta legată de falia San Andreas, ale cărei plăci tectonice se mișcă undeva sub oraș în magma din străfundurile Terrei, San Francisco are, ca și Los Angeles, o istorie marcată de cutremurele iscate de așa-numita Centură de Foc a Pacificului.”

(w882) spectacolu

Evocând cutremurul și incendiul din 1906, Ioan Grigorescu apreciază o dată în plus bucuria vieții cotidiene, seninătatea și optimismul cu care oamenii înfruntă posibilitatea unui viitor cataclism: „Să fie inconștiență? Sau oarbă sfidare a morții ? Nici vorbă. E simplu: Viață.”

La celălalt capăt al călătoriei, Golden Gate. Frumusețea suplă a celebrului pod este evocată de Grigorescu în paralel cu podul Brooklyn, căruia la New York i-a dedicat un episod întreg. Poartă de răsărit și de apus a Visului American, cele două poduri sunt de altfel construite pe baza aceluiași principiu tehnologic: uriașe cabluri răsucite din oțel, ale căror corzi puse cap la cap ar putea înconjura de trei ori Globul Pământesc, la Ecuator.

Dincolo de informație, Ioan Grigorescu rămâne un poet al cuvântului și al detaliului surprins în spectacolul cotidian.

„Podul, ca și curcubeul, înseamnă legătura cerului cu pământul peste genunile care par de netrecut”.

(w882) spectacolu

Și imaginea unei fete citind poezie la umbra pilonului uriaș al podului, măsura umană a tuturor lucrurilor...

Scris de Cristina Oancea

***

Aici puteți accesa:

Misterul din Elche

Grecia - Meteora

Spectacolul lumii văzut din ... autocar

Despre valuri și moarte

Cu barca pe dealuri

ROMA

Dalta lui Apolodor

Dimineți de vară la Florența

Fabrica de vise

Goana după aur

Pădurea de uriași

Los Angeles de fiecare zi

De la Boston la Philadelphia

Arteziene la Madrid

Vedere de pe pod

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3