loader
Foto

Spectacolul lumii: O pagină de istorie

O scenă spectaculoasă din al II-lea Război Mondial: operațiunea aviației americane asupra Ploieștiului din august 1943. Ați urmărit operațiunea „Valul Nimicitor”, pe 22 octombrie și ”Ce s-a întâmplat la Ploiești”, pe 23 octombrie, la TVR3, ora 23:00.

 

„Nu există război curat, așa cum nu există arme curate. Acolo unde echipajele avioanelor doborâte au pierit, cimitirele satelor apropiate le-au primit în glia lor...” (Ioan Grigorescu)

În această săptămână, călăuza noastră ia o pauză de la obișnuitele plimbări în locuri îndepărtate și pline de farmec și ne invită să facem împreună o călătorie în timp. Episodul din seara aceasta și cel ce va urma mâine seară sunt o excepție în Spectacolul Lumii, sunt evocarea unui fapt dramatic al trecutului nostru, una dintre scenele spectaculoase ale celui de-al doilea Război Mondial: o gigantă operațiune militară a aviației americane asupra Ploieștiului în august 1943.

Pentru Ioan Grigorescu, acest film a fost foarte aproape de suflet. Născut în 20 octombrie 1930 la Ploiești – iată că ar fi avut, săptămâna aceasta, 90 de ani – și având un tată care lucra într-o rafinărie, evenimentul din vara anului 1943 este o foarte traumatizantă amintire din copilărie, care l-a preocupat toată viața. Nu e de mirare că acest film, care ne oferă imagini de arhivă niciodată anterior proiectate în România, a fost unul dintre obiectivele principale ale călătoriei sale în America în anul 2000. Nu este de altfel prima dată când abordează acest subiect: în 1984, Ioan Grigorescu beneficiază de o bursă de studii în SUA, care-i permite accesul la arhive militare relative la acest subiect, și în urma căreia va rezulta o carte, Bine ați venit în Infern.

În dimineața zilei de 1 august 1943, o formație de 178 de bombardiere B-24, având la bord 1726 de militari ai forțelor aeriene americane, aproape 3 milioane de litri de combustibil, suficient pentru 14 ore de zbor, și bombe din belșug, decolează de la baza militară Benghazi din Nordul Africii, cu destinația Ploiești. Luni de zile, aviatorii au făcut antrenamente de zbor „la firul ierbii” în deșert, fără să știe misiunea pentru care erau pregătiți. O pagină de istorie care o jumătate de veac mai târziu era obiect de studiu în academiile militare americane, o „capodoperă a artei militare în care nimic nu fusese trecut cu vederea”. (Ioan Grigorescu, Operațiunea „Valul Nimicitor”, joi 22 octombrie la TVR 3).

Atacul viza distrugerea celor nouă rafinării de la Ploiești, și a reușit în mare parte, în ciuda erorilor de pe parcurs. Mai puțin de jumătate din aparatele de zbor au revenit la bază. 108 aviatori au rămas în România ca prizonieri de război, și la ordinul regelui Mihai nici unul dintre ei nu a fost predat trupelor germane, în ciuda presiunilor. Și ei nu au uitat asta. Oricât de incredibil ar părea, Ploieștiul și operațiunea numită ”Tidal Wave” (Valul Nimicitor, cum o traduce Grigorescu) dispun de un muzeu în Statele Unite, prin grija veteranilor de război și mai cu seamă a foștilor prizonieri. Întru cuvenită și recunoscătoare aducere aminte.

Ca și alte dăți, Ioan Grigorescu deplânge abilitatea noastră de a uita. „Orașul meu natal a început să uite epopeea trăită într-un an de foc, de jale și de neîngenuncheate speranțe”. (Ioan Grigorescu, Ce s-a întâmplat la Ploiești, vineri 23 octombrie la TVR 3)

Într-un orășel din California pe nume Camarillo, unde are loc o dată pe lună un târg și o expoziție de avioane vechi în stare de funcționare, Grigorescu a întâlnit veterani de război, supraviețuitori ai acestei zile de 1 august, și a avut ocazia să filmeze în zbor bombardiere care au făcut istorie, și care se regăsesc în excepționalele imagini de arhivă la care a avut acces.

Scris de Cristina Oancea

***

Foto: wikipedia

***

Aici puteți accesa:

Misterul din Elche

Grecia - Meteora

Spectacolul lumii văzut din ... autocar

Despre valuri și moarte

Cu barca pe dealuri

ROMA

Dalta lui Apolodor

Dimineți de vară la Florența

Fabrica de vise

Goana după aur

Pădurea de uriași

Los Angeles de fiecare zi

De la Boston la Philadelphia

Arteziene la Madrid

Vedere de pe pod

Un oraș balansoar

Lumea mării la San Diego

Recviem pentru doi Zgârie-Nori

Un weekend la ocean

Spre stele

Călătorii de toamnă

Spectacolul lumii: Montreal - sub oraș, un alt oraș

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

16:55 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3